Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szfinx

2012.07.02

szfinx01.jpgA szfinx avagy kanadai szőrtelen macskaházimacska egyik ritka fajtája, amely természetes mutáció révén csak egy nagyon vékony, pehelyszerű szőrtakaróval rendelkezik.

Ezt a macskafajtát sokan elítélik érdekes külleme miatt, de mégtöbben szeretik érte.

Megjelenése:

A szfinx testalkata robusztus (hajlamos az elhízásra), feje ék alakú, füle nagy, bajusza nagyon rövid és merev, de hiányozhat is. A fajtaleírás szerint a farok végén és a füleken megengedett a vastagabb szőrzet. Színezetét főként a bőre pigmentációja adja, lehet egyszínű, de tartalmazhat bármilyen mintázatot is.

Hipoallergén?

A fajta valamennyi egyede nem hipoallergén,és bár rendkívül kevés szőrt hullatnak el, csökkentve ezzel kevésbé érzékeny gazdáik tüneteit, finom szőrzetük az érzékenyebb betegeknél még súlyosabb tüneteket válthat ki, mint normál szőrzettel rendelkező fajtársaiké. Némelyik vérvonal azonban hordozza azt a gént, amelytől hipoallergénné válik.

Életkörülmények a macska számára:

A szfinx macskákat általában lakásban tartják, a szabadba csak felügyelettel engedik ki őket, mivel a hideg és a hosszan tartó erős napsugárzás egyaránt megárthat nekik, kíváncsi természetük miatt pedig könnyen bajba kerülhetnek.

Gondozásuk:

Tisztán tartásukhoz alig igényelnek több fürdetést a normál szőrzetű macskáknál, de mivel bőrüket csak kevés szőrzet edi, az könnyen zsírossá, piszkossá válhat. A mosdatásukhoz érdemes lehet a normál és bőrgombásodás elleni samponok mellett hipoallergén sampont is használni.
 

Kiknek ajánljuk: A Szfinx-et csak olyan gaziknak ajánljuk akiknek kellő idejük van a macska bőrének ápolására! És ha a cica egészséges, és kellő képp törődünk vele, a leghűségesebb társunk vállhat belőle!

 
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 16202
Hónap: 434
Nap: 20