Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Maine coon

maine-coon.jpgA Maine Coon amerika nemzeti macskája.

A Maine Coon egész lényege az alkalmazkodás a kemény klímához.

A bunda: Bundája fényes, selymes, vízálló, - nem hasonlít egyetlen másik fajtához sem - hosszabb a hasán, és a hátsó lábakon, hogy védjen a nedvességtől, és a hótól, rövidebb a háton és a nyakon, hogy ne gubancolja össze az aljnövényzet.

A bunda ápolása: A bunda selymes, egyenletes esésű, kezelést alig igényel: elegendő hetente egyszer-kétszer átfésülni ahhoz, hogy megfelelő kondícióban tartsuk.

A bunda színei: vörös, fekete, csokoládébarna, fahéj, szürke, fehér, cirmos...stb. Valamint ezek keveredései.

Súly:

A kandúrok tömege általában 8–9 kg, de elérhetik a 10–12 kg-os testtömeget is. A nőstények ennél kisebbek, általában 6–8 kg-ra nőnek.

A Maine Coon későn érő fajta, teljes méretét 3-5 éves kora körül éri csak el.

Viselkedése:

Bár a Maine Coon nagyon emberbarát, viszont ez nem jelenti azt, hogy túlságosan emberfüggő lenne. Nem zaklat folyamatosan a figyelmével, de szeret kiszökni velünk, megvizsgálni mindennemű tevékenységet, amibe csak belefogunk, és segíteni nekünk a maga módján. Ez a fajta általában nem kifejezetten "ölbeülő" macska, de természetesen vannak kivételek. Ha szeretetre vágynak jönnek és bújnak, akár hajnalban is. Szeretnek mindig a közelben lenni, követnek szobáról szobára, és addig ülnek a csukott ajtó másik oldalán, amíg elő nem bukkanunk az ajtó mögül. A Maine Coon lehet a társunk, jó barátunk, cimboránk, de aligha lesz a dédelgetett pici-babánk. Ezek a cicák minden alkalmat megragadnak egy kis pihenésre, ejtőzésre. A fiúk igazán nagy bohócok, a lányok távolságtartóbbak, de mindketten nagyon játékosak, és azok is maradnak egész életükön át. Nagyon szeretik üldözni a zsákmányt-játékot- könnyen megragadják hosszú mancsaikkal, semmi kétség, ösztönösen kiváló vadászok.

Hangja: A Maine Coon macskák hangjukban is különböznek más fajtáktól, nagyon különleges, csicsergő, trillázó a hangjuk.Ennek ellenére ritkán nyávognak, akkor is csak félénk, vékony hangon.

Lehetsséges btegségek:

Veszettség,

Álveszettség (Aujeszky-betegség),

FIP, fertőző hashártya-gyulladás,

A macskák immunhiányos betegsége (FIV),

FeLV, macskaleukózis,

Fertőző gyomor-bélgyulladás (panelukopenia),

Herpesz és calici vírus: a légzőszervek kórokozói.

De mint minden betegség, ezek is megelőzhetők gondos ápolással, és törődésel!

 
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 18360
Hónap: 221
Nap: 29